Borászatunk irányítását 2003-ban vettem át szüleimtől, hasonló elvekkel mint az étterem, vagy ahogy az életemet élem. Ugyanebben az évben elkészült Magyarország első 5 csillagos kékfrankos vörösbora (ami nagy felháborodást keltett borvidékünk borászai között) a "2003-as Kékfrankos Válogatás", amiről a magyar Borbarát újság is írt, ami számomra az egyik leghitelesebb szaklap. A borban az igazság számomra azt jelenti, hogy aki iszik a borunkból az nemcsak bort iszik, hanem találkozik az igazsággal is, ami tükrözi a talajunk, az éghajlatunk lehetőségeit, és nem akar megfelelni az éppen aktuális divatnak.
 Alapelvek: minimum 30, maximum 80 éves tökékről szüretelünk drasztikus hozamkorlátozással:1000-1500kg/ha, kisegítő- és segédanyagok és fajélesztők nélkül, a legjobb köves talajú dűlőkről (mészkő, csillámpala, mészkőbe ágyazott gneisz).
 Borunkat az Isten, tehát maga a természet készíti, mi csak arra ügyelünk, hogy egészséges legyen a szőlő, ne legyen túlterhelve, kiválasztjuk a helyet, hogy hol teremjen, a tisztaságra, az oxidációra, az erjedési hőmérsékletre ügyelünk, és a végén minden megtörténik magától, csak a már több 100 éve használt ként (szulfitot) tartalmaz minimális mennyiségben. Mindenféle marketingtevékenység nélkül a boraink eljutnak Londonba, Franciaországba, Ausztriába, Hollandiába, Belgiumba, NewYorkba.  Amikor egy borászati szaküzletben megláttam a merlot, chardonay, savignon blanc, cabernet savignon, nemes francia fa tannin granulátum, vörösborfesték...stb. feliratot azzal a sok száz féle kisegítő és segédanyagokkal, fajélesztőkkel, megértettem, hogy "a vörösbor színe vörös és nem fekete, a bor tanninja annál selymesebb, minél több pénzt vagyunk hajlandóak adni érte, és a fordított ozmózis és a vákuumos sűrítés csodákra képes, és a szőlőnövénynek szinte semmilyen szerepet nem enged a trendi bortechnológia." Pedig a bor az egyetlen olyan élelmiszer, aminek az elkészítésében az embernek a legkevesebb szerep jutott.
 A 2007-es Zweigelt borunkról a nagy Jencis Robinson féle boratlasz egyik szerzője írta, úgy, hogy nem volt érte semmilyen anyagi ellenszolgáltatás: "Világos karmazsinvörös. Igazi élet van a borban - lehet, hogy biodinamikus? Biónak biztos bio...Komplex gyümölcsössége annyira lehengerlő, hogy szinte nem is fér már a pohárba. Mintha a dűlők talajának ezüstös csillogása is visszaköszönne rendkívül izgalmas illatában. Szájban kerek és tökéletesen lesimult, mégis lendületes. Hangsúlyos a gyümölcsös extraktédesség, ugyanakkor közelébe se férkőzhet az émelyítő egysíkúság."
Ráspi Étterem és Vineyard Kft. 9421 Fertőrákos Fő u.72 étterem: Fő u.76 Tel: 99/355-146 email: raspi@raspi.hu web:www.raspi.hu Facebook: https://www.facebook.com/raspi.restaurant/
Étterem nyitva-tartás: Hétfő: szünnap Kedd-Vasárnap 11.00-23.00
Fel